Trehalose aqueous solutions are relevant in many technological applications,for example in cryopreservation of biomolecules. It is known that the presence of thisdisaccharide is able to slow down the dynamics of nearby water molecules and to modifytheir spatial rearrangement, nevertheless, a complete understanding of the properties ofwater-trehalose solutions and of trehalose cryoprotective properties is still lacking. Herewe discuss recent molecular dynamics simulation results of water-trehalose solutions,performed at different temperatures upon cooling, and we compare the results with thebehavior of the bulk phase. In particular we focus on the dynamical properties of hydrationwater, i.e., the water molecules in the hydration shell of the disaccharide. Hydration watershows a sub-diffusive behavior with respect to bulk water, the same structural relaxationtypical of glass formers liquids, albeit slightly slower than in the bulk, and an additionalrelaxation process at longer timescales completely absent in the bulk. The analysis ofhydrogen bond autocorrelation functions allows to connect the structural and long relaxationprocesses of hydration water to the dynamics of two distinct population of hydrogen bondsin the system, the water-water and water-trehalose hydrogen bonds.

Le soluzioni acquose di trealosio sono rilevanti in molte applicazioni tecnologiche,ad esempio nella crioconservazione di biomolecole. È noto che la presenza di questodisaccaride è in grado di rallentare la dinamica delle molecole d'acqua vicine e di modificarela loro riorganizzazione spaziale, tuttavia, una completa comprensione delle proprietà crioprotettive delle soluzioni acqua-trealosio manca ancora. In questo articolodiscutiamo i recenti risultati di simulazioni di dinamica molecolare di soluzioni di acqua-trealosio,eseguite a diverse temperature durante il raffreddamento e confrontiamo i risultati con ilcomportamento della fase bulk. In particolare ci concentriamo sulle proprietà dinamiche dell'acqua di idratazione, cioè le molecole d'acqua nel guscio di idratazione del disaccaride. L' acqua di idratazionemostra un comportamento subdiffusivo rispetto all'acqua di bulk, lo stesso rilassamento strutturaletipico dei liquidi formatori di vetro, sebbene leggermente più lento rispetto all'acqua di bulk, e un ulterioreprocesso di rilassamento a tempi più lunghi completamente assente nella maggior parte dei casi. L'analisi dellefunzioni di autocorrelazione del legame idrogeno consentono di collegare il rilassamento strutturale e lungoprocessi di idratazione dell'acqua alla dinamica di due distinte popolazioni di legami idrogenonel sistema, i legami idrogeno acqua-acqua e acqua-trealosio.

SLOW DYNAMICS OF SUPERCOOLED TREHALOSE HYDRATION WATER IN COMPARISON WITH BULK WATER

MINOZZI M;
2020-01-01

Abstract

Trehalose aqueous solutions are relevant in many technological applications,for example in cryopreservation of biomolecules. It is known that the presence of thisdisaccharide is able to slow down the dynamics of nearby water molecules and to modifytheir spatial rearrangement, nevertheless, a complete understanding of the properties ofwater-trehalose solutions and of trehalose cryoprotective properties is still lacking. Herewe discuss recent molecular dynamics simulation results of water-trehalose solutions,performed at different temperatures upon cooling, and we compare the results with thebehavior of the bulk phase. In particular we focus on the dynamical properties of hydrationwater, i.e., the water molecules in the hydration shell of the disaccharide. Hydration watershows a sub-diffusive behavior with respect to bulk water, the same structural relaxationtypical of glass formers liquids, albeit slightly slower than in the bulk, and an additionalrelaxation process at longer timescales completely absent in the bulk. The analysis ofhydrogen bond autocorrelation functions allows to connect the structural and long relaxationprocesses of hydration water to the dynamics of two distinct population of hydrogen bondsin the system, the water-water and water-trehalose hydrogen bonds.
2020
Le soluzioni acquose di trealosio sono rilevanti in molte applicazioni tecnologiche,ad esempio nella crioconservazione di biomolecole. È noto che la presenza di questodisaccaride è in grado di rallentare la dinamica delle molecole d'acqua vicine e di modificarela loro riorganizzazione spaziale, tuttavia, una completa comprensione delle proprietà crioprotettive delle soluzioni acqua-trealosio manca ancora. In questo articolodiscutiamo i recenti risultati di simulazioni di dinamica molecolare di soluzioni di acqua-trealosio,eseguite a diverse temperature durante il raffreddamento e confrontiamo i risultati con ilcomportamento della fase bulk. In particolare ci concentriamo sulle proprietà dinamiche dell'acqua di idratazione, cioè le molecole d'acqua nel guscio di idratazione del disaccaride. L' acqua di idratazionemostra un comportamento subdiffusivo rispetto all'acqua di bulk, lo stesso rilassamento strutturaletipico dei liquidi formatori di vetro, sebbene leggermente più lento rispetto all'acqua di bulk, e un ulterioreprocesso di rilassamento a tempi più lunghi completamente assente nella maggior parte dei casi. L'analisi dellefunzioni di autocorrelazione del legame idrogeno consentono di collegare il rilassamento strutturale e lungoprocessi di idratazione dell'acqua alla dinamica di due distinte popolazioni di legami idrogenonel sistema, i legami idrogeno acqua-acqua e acqua-trealosio.
liquid
cryopreservation
hydration water
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14085/1607
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